Il primo giorno di primavera. In evidenza

Il primo giorno di primavera.

Molte e molti connazionali, molte amiche e molti amici e conoscenti non connazionali ugualmente preoccupati delle fratture che si stanno alimentano nella nostra Comunità, dell’immagine poco piacevole che la nostra Comunita va assumendo nella società civile slovena, della situazione imbarazzante in cui spesso veniamo posti a seguito di scelte politiche controverse fatte da una ristrettissima cerchia di persone che ricoprono ruoli di primo piano nella nostra Comunità, mi hanno chiesto di candidarmi alle prossime elezioni parlamentari del 24 aprile 2022. Ho quindi accettato il loro invito, l’invito di Ondina Gregorich Diabatè, con il sostegno del Gruppo di pensiero “Unitarietà-Insieme” e di Bruno Orlando.

Ci siamo presentati lunedì, 21 marzo 2022, preso il Wine Bar Zaro a Palazzo Manzioli a Isola.

Pubblico ci seguito la rassegna stampa:

Primorski Dnevnik: https://www.primorski.eu/se/spet-dvoboj-med-tremulom-in-zizo-GD1063833

Mi fa piacere che il quotidiano della Comunità Nazionale Slovena in Italia abbia scelto la foto di quando fui invitato a parlare, il 10 settembre 1947, davanti al monumento che ricorda i giovani antifascisti e patrioti Ferdinand Bidovec, Franjo Marušič, Zvonimir Miloš e Alojz Valenčič fucilati dar regime fascista.

STA: https://www.sta.si/3016365/za-poslanca-italijanske-narodnosti-bo-kandidiral-maurizio-tremul

Za poslanca italijanske narodnosti bo kandidiral Maurizio Tremul

Izola, 21. marca - Kandidat skupine Unitarieta - Insieme (Enotnost - Skupaj) za poslanski sedež italijanske narodne skupnosti je dolgoletni predsednik Unije Italijanov Maurizio Tremul. Ta je poudaril potrebo po dialogu, enotnosti in transparentnosti znotraj narodne skupnosti. Kandidirati namerava sicer tudi trenutni poslanec Felice Žiža.

Prihajajoči državnozborski mandat bo zahteven in bodo zanj potrebne določene sposobnosti, kot so dialog, sposobnost prisluhniti drugim mnenjem in politične izkušnje, je na današnji predstavitvi svoje kandidature v Izoli poudaril Tremul, ki je doma iz Kopra.

Posebej je izpostavil potrebo, da pritegne k sodelovanju vse manjšinske posameznike in ustanove. "Naš glas želi biti glas vseh, glas enotnosti italijanske narodne skupnosti, glas dialoga, glas transparentnosti," je dodal.

Kot je poudaril Tremul, je za poslanca narodnosti pomembno, da vzdržuje dialog z vsemi političnimi strankami in tudi z vlado, ne sme pa se vezati samo eno stranko in mora ohraniti svobodo, da glasuje po svoji vesti. Dodal je, da bo v primeru izvolitve odprt za vsakršno povolilno sodelovanje, upoštevajoč določena načela, kot sta demokracija in pravna država.

Sicer pa je Tremul naglasil pomen transparentnega delovanja v dobrobit narodne skupnosti s široko participacijo znotraj manjšine, dodal pa je tudi, da bo kot poslanec narodnosti zastopal tudi interese istrske regije.

Predstavnica skupine Unitarieta - Insieme Ondina Gregorich Diabate, sicer koprska občinska svetnica, je na današnji predstavitvi poudarila, da je bilo do zdaj narejenega premalo za razvoj narodne skupnosti. Ta po njeni besedah potrebuje več dialoga in transparentnosti, pa tudi več ambicioznosti in enotnosti. Tremula sta med drugimi podprla tudi direktor koprskega pokrajinskega muzeja v odhajanju Luka Juri in Bruno Orlando, ki je za poslanca narodnosti kandidiral pred štirimi leti.

Trenutni poslanec narodne skupnosti Felice Žiža pa je danes za STA potrdil, da bo ponovno kandidiral za manjšinskega poslanca. Kandidaturo bo vložil v prihodnjih dneh, predvidoma v četrtek pa jo bo predstavil tudi medijem.

TV Capodistria: https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174858323?s=mmc

Radio Capodistria: https://www.rtvslo.si/capodistria/radio-capodistria/notizie/comunita-nazionale-italiana/unitarieta-insieme-punta-su-tremul/616511

La Voce del Popolo: https://lavoce.hr/attualita/tremul-cni-piu-dialogo-e-trasparenza

Reporter: https://reporter.si/clanek/slovenija/poslanec-manjsine-ziza-dobil-izzivalca-953069

 
 

 

Sì, accetto i cookie per avere la migliore esperienza possibile su questo sito web.