SOLIDARNOST ITALIJANSKE UNIJE Z RTV SLOVENIJA In evidenza

 

SPOROČILO ZA MEDIJE

SOLIDARNOST ITALIJANSKE UNIJE Z RTV SLOVENIJA

Koper – Reka, 22. junij 2022

Po nedavnih dogodkih, ki so privedli do splošne stavke novinarjev in urednikov RTV Slovenija,  izražamo največjo solidarnost in sočutje z Javnim zavodom Radiotelevizija Slovenija, v okviru katerega,  pod okriljem Regionalnega centra RTV Koper - Capodistria, delujejo tudi programi italijanske narodne skupnosti.  

Italijanska unija se pridružuje zahtevam zaposlenih na RTV Slovenija, ki zahtevajo večjo novinarsko avtonomijo, spoštovanje neodvisnega obveščanja in poklicne etike ter umik vpliva politike v informativnih in uredniških programih. Prav slednje je v zadnjem obdobju vneslo veliko nezadovoljstva in je negativno vplivalo na delo in neodvisnost novinarjev osrednjega informativnega zavoda v Republiki Sloveniji.

V imenu Italijanske unije kot enotne krovne organizacije Italijanov v Sloveniji in na Hrvaškem izrekamo popolno podporo in solidarnost do vseh odgovornih urednikov, urednikov, novinarjev in operaterjev RTV Slovenija. Italijanska unija vse od svojega začetka pozorno spremlja vse okoliščine in primere, ki terjajo večjo svobodo, spoštovanje, avtonomijo, demokracijo in dialog na področju svobodnega izražanja mnenja.

Trdno smo prepričani, da bo le z večjo vključenostjo in prisotnostjo civilne družbe v upravnih in vodstvenih organih RTV Slovenije, brez političnih interesov in vmešavanja politike, mogoče prispevati k skladnemu družbenemu in kulturnemu razvoju, vsakokrat ob spoštovanju demokratičnih načel samostojnosti, nepristranskosti, svobode in pluralnosti slovenske javne RTV, ki so obenem predpogoj tudi za zaščito in promocijo italijanske narodne skupnosti.

Maurizio Tremul

Predsednik Italijanske unije

 

 

 
 

 

Sì, accetto i cookie per avere la migliore esperienza possibile su questo sito web.