Italijanska unija pozdravlja vstop Hrvaške v schengensko območje In evidenza

SPOROČILO ZA MEDIJE

V Italijanski uniji izražamo veliko zadovoljstvo nad vstopom Hrvaške v schengensko območje s 1. januarjem 2023.

Meje, ki ločujejo Hrvaško od EU, bodo s tem končno padle in omogočeno bo prosto gibanje oseb med Hrvaško, Slovenijo, Italijo in celotno EU.

V Italijanski uniji nas še posebej veseli, da bo z novo ureditvijo odpravljena nenaravna meja, ki je desetletja delila Istro in ozemlje naše zgodovinske naselitve, ter povzročala številne stiske, težave, trpljenje in delitve.

V Italijanski uniji smo vselej odločno podpirali vstop Slovenije in Hrvaške v Evropsko unijo,  zavzemali smo se za demokratične procese v obeh državah in podpirali razvoj sodelovanja s sosednjimi državami.

Meji na reki Dragonji smo vedno odločno nasprotovali, v zadnjem obdobju smo bili zlasti proti postavitvi bodeče žice na slovensko-hrvaški meji ter omejevanju prostega gibanja prebivalstva v času pandemije koronavirusa, pri čemer pa smo se zavedali posebnosti in težavnosti trenutka, zaradi katerega so državne ustanove sprejele takšne zelo restriktivne ukrepe.

Vse naštete omejitve bodo po novem odpravljene. Istra bo tako spet postala enotna regija, v kateri bo po desetletjih ponovno omogočeno prosto gibanje na območju naše avtohtone poselitve, ki je bilo tu prisotno že stoletja in je sobivalo v znamenju različnih jezikov, kultur, etničnih in narodnostnih skupnosti. 

Za celotno italijansko narodno skupnost (INS) bo to velika pridobitev, ki nam bo omogočila še bolj  okrepiti našo enotnost – enotnost INS v Sloveniji in na Hrvaškem kot enega naroda, ki ga v odnosu do Hrvaške in Slovenije ter do naše matične države Italije zastopa skupna krovna organizacija Italijanska unija.  

Padec meje bo še dodatno okrepil enotno, demokratično, pluralistično in krovno vlogo Italijanske unije, ki jo morajo vsi pripadniki INS s še večjo skrbnostjo podpirati in negovati ter ki nam vsem odpira nove možnosti za kulturni, socialni in gospodarski razvoj.

 
 

 

Sì, accetto i cookie per avere la migliore esperienza possibile su questo sito web.